Beograd

Посебан фонд Града за канализацију на левој обали Дунава

Председник општине Палилула Александар Јовичић обишао је данас са градоначелником Београда Синишом Малим радове на асфалтирању Сутјеске прве улице у Крњачи и нову, реконструисану и проширену амбуланту у Котежу, која ће врло брзо бити опремљена и почети да прима пацијенте. 
 
Асфалтирање Сутјеске прве улице дужине од 720 метара биће завршено већ данас изјавио је градоначелник, додавши да је је у протеклих годину и по дана уређено и реконструисано преко 50 улица на Палилули.
 
 
 
"Ове и наредне године завршићемо план и програм да свака улица на Палилули, без обзира да ли се ради о категорисаним или некатегорисаним путевима има асфалт. То је обећање које смо дали грађанима и које ћемо врло брзо до краја испунити", нагласио је Мали. 
 
Грађани Котежа добили су дуго очекивану нову амбуланта која је рекструкцијом проширена дупло, са 170 квадрата на 340 квадратних метара, и која ће брзо бити опремљена.
 
"За четири и по хиљаде људи који живе у околини, ово ће много значити и само је део програма који радимо у целом граду, а то је да грађани у свом комшилуку имају амбуланту или здравствену станицу да не морају да возе или шетају километрима далеко да би добили прву лекарску помоћ или први преглед", рекао је Мали и најавио почетак изградње дома здравља у Борчи:
 
"Крећемо да остваримо још један сан Борчана, а то је да крећемо у изградњу дома здравља у Борчи. То је нешто што људи у Борчи чекају 40 година али ево ми завршавамо полако и пројекте. Новац за то смо обезбедили, како се буде издала грађевинска дозвола, а то је март, април месец ове године, одмах крећемо у одабр извођача радова и током ове године крећемо у изградњу дома здравља у Борчи". 
 
Градоначелник је посебно издвојио  планове око изградње канализационе мреже на левој обали Дунава и најавио формирање посебног фонда само за леву обалу Дунава из којег ће се финасирати изградња канализације.
 
"У насељу Браћа Марић ради се 1,2 километра канализационе мреже, али  радимо на томе да на целој левој обали Дунава завршимо једанпут за свагда целокупни систем канализационе мреже. Ми ћемо врло брзо обезбедити финансирање. То је фонд који ћемо дефинисати само за леву обалу Дунава како би грађани Палилуле били сигурни да новца има и како бисмо у наредних неколико година завршавали тај највећи проблем за леву обалу Дунава" нагласио је градоналеник. 
 
 
Јовичић је  рекао да су за годину и по дана од преузимања одговорности у општини Палилула захваљујући граду Београду ствари почеле да се померају на боље. 
 
"Ми смо од града Београда добили 220 милиона динара за асфалтирање некатегорисаних улица и успели  седам километара улица да асфалтирамо, односно до краја пролећа асфалтираћемо 55 улица од 110 укупно неасфалтираних улица колико смо затекли", истакао је Јовичић.
 
Такође, је нагласио проблем канализационе мреже: "Ја знам и видим у разговару са грађанима да су они нестрпљиви и да чекају ту канализацију 30 година, многи су је тражили па је нису ни дочекали али коначно се нешто помера на боље" рекао је Јовичић и додао да се нада да ће градоначелник успети да обезбеди 38 милиона евра колико је потребно за изградњу канализационе мреже на левој обали Дунава.
 
"Ми нисмо рекли да ће то бити на пролеће или лето, нећемо да се понашамо неодговорно и да обмањујемо и лажемо наш народ. Усвојили смо на Скупштини града прошле године  десетогодишњи план израде канализационе мреже међутим 38 милиона евра уколико будемо нашли, уколико буде градоначелник Београда обезбедио, ми онда имамо стабилну динамику у годинама које долазе. То нису средства која се могу преиначити у неку другу намену, него наменска средства само за канализациону мрежу. То ће омогућити и сигурност и шансу да коначно завршимо тај велики проблем, јер смо стекли утисак да што год урадимо у овом делу Крњаче или Котежа неће бити довољно док не одрадимо канализациону мрежу. Ми ћемо се залагати и борити за то. Ја то наравно не могу сам али уз велику и снажну подршку градоначелника Београда, јер видим да се тим проблеми заиста бави мислим да ћемо направити одређене кораке у правцу решавања тог проблема у будућности", закључио је Јовичић.
 
 
Палилула линкови
Наша кућа Палилула