Beograd

Заштита животне средине из угла науке и теологије

Округли сто на тему "Заштита животне средине, научни и теолошки ставови", одржан је данас у организацији Савета за сарадњу са црквама и верским заједницама Градске општине Палилула. Повод за разговор о заштити животне средине из угла науке и теологије је проглашење септембра и октобра за месеце посвећене творевини под називом "Брига за творевину", од стране Конференције европских цркава.

 

У раду округлог стола учествовали су: проф. др Дарко Надић, професор Факултета политичких наука, др Ратомир Антоновић са Универзитета Унион - "Никола Тесла" - Факултета за право, безбедност и менаџмент "Константин Велики", доц. др Србољуб Убипариповић са Православног богословског факултета, жупник теолог фра. Жегош Худек, представник Београдске надбискупије и митрополије, Гордана Крстовић из Секретаријата за заштиту животне средине, Милета Миљковић, члан Зеленог савета Градске општине Палилула, као и Мирољуб Несторовић председник Савета за сарадњу са црквама и верским заједницама Градске општине Палилула и модератор округлог стола Никица Јакшић.

Учеснике скупа поздравио је шеф кабинета председника Градске општине Палилула Ђорђе Алексић. Он им је захвалио што дају свој допринос тако важној теми, која је од значаја за опстанак природе и човека у ери технолошке револуције.

 

Опште мишљење присутних је, да наука и теологија могу пресудно допринети развоју свести о заштити животне средине, јер, како се могло чути у дискусијама, природа је вредност по себи и треба је сачувати за будуће генерације, као и да нема вреднијег циља, него оставити им здраву и квалитетну животну средину.

Порука учесника формулисана у закључку округлог стола гласи, да је поред рада на остваривању циљева тренутних еколошких задатака, неопходно започети са широм едукацијом и освешћивањем свих слојева друштва са посебним усмерењем на васпитавање деце и младих, како би стекли обрасце друштвено одговорног понашања, који ће у будућности довести до много вишег нивоа заштите животне средине, него што је данашњи.

Палилула линкови