Beograd

Обележен Међународни дан знаковних језика глувих

Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић присуствовао је данас са градоначелником Београда Зораном Радојичићем обележавању Међународног дана знаковних језика у оквиру Међународне недеље глувих у Дечијем културном центру Београд.

Програмом на знаковном српском језику који су организовали Секретаријат за социјалну заштиту и Градска организација глувих града Београда, деца из ове организације имала су прилику да упознају своје вршњаке са многим појмовима знаковног језика кроз поезију и приче из свог свакодневног живота.

 

-Желим да пошаљем поруку деци која имају проблема са слухом, да бог увек кад затвори једна врата, отвори нека друга и да сигурно има решења за њихове проблеме. Ту смо сви заједно да им помогнемо, а на првом кораку су ту њихови другари који ће исто да им пошаљу поруку, да могу у том њиховом заједничком свету на прави начин да комуницирају, и због тога сам срећан - рекао је градоначелник и додао: 

- Још важнија је порука свим људимa, да једни другима треба да помогнемо, и да смо ту једни због других, да кроз давање, пажњу и помоћ, у ствари изражавамо своју људскост и човечност - нагласио је Радојичић.

Јовичић је истакао да ће општина Палилула увек пратити овакве пројекте града Београда. Он је испред Општине Палилула поздравио присутну децу и захвалио градоначелнику Радојичићу и свима који брину о њима да им се омогуће што бољи услови за живот.

- Трудићемо се да и ми издвојимо средства колико год је то могуће из буџета, да дамо скроман допринос Градској организацији глувих, како би омогућила овој деци, пре свега бољу комуникацију и више дружења, и да осете бригу оних који заиста треба да се баве овим проблемима, а то јесте град Београд, градске општине и многе друге институције које су у нашој земљи - истакао је Јовичић и додао:

- Ми ћемо као Општина бити један мали шраф у том механизму где ћемо подржати ову политику да бринемо о вама и многим другим људима којима је помоћ најпотребнија. Пре свега желим да изразим задовољство што имамо градоначелника са огромном харизмом који нам улива сигурност да ће бринути о вама са свим институцијама које укључују ту бригу и да ће Београд сигурно у будућности бити боље и лепше место, где ћете се ви осећати задовољније и боље - нагласио је Јовичић у обраћању.

 

Градски секретар за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је истакла да је данашња манифестацијом прави пример инклузије деце.

- Наш основи циљ је боља социјална интеграција особа са инвалидитетом међу које спадају и глуве особе. У граду Београду живо преко четири хиљаде особа које имају сензорне проблеме са слухом, а сама Градска организација глувих броји преко хиљаду чланова - навела је Станисављевић.

Палилула линкови