Beograd

Отворен Међународни сајам пчеларства у Ташмајданском парку

Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић присуствовао је данас отварању 44. Међународног сајма пчеларства у Ташмајданском парку, у организацији Друштва пчелара "Београд" и под покровитељством Града Београда. Сајам је свечано прогласио отвореним помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић.

На смотри која представља достигнућа српског пчеларства и траје до 7. октобра, посетиоцима ће своје пчелиње производе понудити 140 излагача, као и 110 излагача пчеларске опреме.

Јовичић је рекао да му је част и да је поносан што се ова манифестација која окупља веома вредне људе традиционално одржава на територији општине Палилула.

 

– Ми сарађујемо са многим друштвима из разних области, али ваше је једно од најистрајнијих у борби за вашу идеју и за ваш циљ, и врло често смо у контакту. Заједнички се боримо да ова делатност буде што развијенија и да доноси нову вредност. Ви имате енергију, знање и жељу да будете све бољи, а заједнички ћемо се борити против бирократских баријера, како не би пољопривредник, пчелар или било ко, из било које области, имао проблеме са хрпом разних папира, већ како би свима посао био што једноставнији, а ваша делатност у доброј позицији – истакао је Јовичић и додао:

- Ви радите добру ствар за Србију, за Београд, као и за многе општине у нашој земљи, а то и јесте циљ, да пратимо и политику председника Александра Вучића и политику свих оних који желе да Србија заиста буде успешна, богата, модернизована земља - закључио је Јовичић.

Младеновић је подсетио да је Град 2015. године издвојио за субвенције пчеларству два милиона динара и имао 65 пријављених пчелара, да би се данас дошло до више од 350 субвенционисаних пчелара са 20 милиона динара субвенција.

 

- Пчеларство није лак посао и драго ми је што је у њему све више младих људи. Заједнички циљ свих нас који учествујемо у том процесу, града Београда, привредних комора и надлежних републичких министарстава је да имамо више пчелара, више кошница, да будемо конкурентни и привучемо младе у ову делатност. Заједнички смо направили велики помак и надам се да ће у будућности сума за ове делатности бити још већа - истакао је Младеновић.

Председник Друштва пчелара "Београд" Слободан Чумић је најавио да ће током одржавања Сајма бити организована предавања и панел дискусије, међу којима и оне намењене најмлађима и женама, предузетницама у пчеларству. Очекује се да у наредних пет дана сајам обиђе 150.000 посетилаца.

Палилула линкови