Beograd

Округли сто "Злоупотреба религије: религија у служби конфликта, тероризма и екстремизма"

Савет за сарадњу са црквама и верским заједницама Градске општине Палилула организовао је округли сто са темом "Злоупотреба религије: религија у служби конфликта, тероризма и екстремизма", који је одржан 28. новембра у Центру за културу "Влада Дивљан".

 

У излагањима је истакнуто да до злоупотребе религије у конфликтима, тероризму и разним врстама екстремизма долази због погрешног тумачења начела религије од стране појединаца и група ради остваривања њихових политичких циљева. Иако се у јавности тероризам повезује најчешће са религијом његови корени могу бити у анархистичким, етно-сепаратистичким и другим облицима екстремистичког деловања, речено је у дискусијама.

У закључцима са округлог стола се наводи: У средишту религије је бог који је апсолутна љубав, те самим тим религија у својој бити нити је, нити може бити покретач и оправдање за било каква злодела која се чине. Тероризам је немогуће потпуно искоренити, али је потребно радити на едукацији на свим нивоима друштва, како би се што више смањио утицај екстермистичких елемената који злоупотребљавају религију и религијска учења за остварење својих циљева.

 

Учесници округлог стола били су: муфтија Нишки Елдин Ашћерић испред Исламске заједнице Србије, свештеник Горан Аврамов, војни капелан, проф. др Хатиџе Бериша са Војне академије, др Ратомир Антоновић, предавач на Универзитету Унион, мр Илија Животић, председник Међународне полицијске организације, Ружица Кијевчанин, доцент на Правном факултету у Крагујевцу, Мирољуб Несторовић, теолог - председник Савета за сарадњу са црквама и верским заједницама Градске општине Палилула и Никица Јакшић, теолог, модератор округлог стола. Међу посетиоцима округлог стола био је аташе Амбасаде Русије у Србији Никита Суходолов.

Палилула линкови