Beograd

Jovičić i Vesić obišli radove na izgradnji doma zdravlja u Borči

Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić obišao je danas sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem radove na izgradnji doma zdravlja u Borči koji će biti završen u januaru sledeće godine.

 

- Ovo je najveći objekat primarne zdravstvene zaštite koji se gradi trenutno u Beogradu, ako izuzmemo one velike bolnice kao što je Klinički centar i bolnica "Dragiša Mišović". Površina ovog objekta je neto 5,5 hiljada metara kvadratnih. Ovde će biti veoma mnogo specijalizovanih službi što je i normalno s obzirom na to da na levoj obali Dunava živi sto pedeset hiljada građana. Prirodno je da imaju primarnu zdravstvenu zaštitu onakvu kakvu zaslužuju - rekao je Goran Vesić.

Naglasio je da je izgradnja doma zdravlja samo početak velikih ulaganja u levu obalu Dunava. 

- Grad Beograd zajedno sa Gradskom opštinom Palilula nastavlja da levu obalu Dunava integriše u grad i da građani koji žive ovde ne budu građani trećeg reda. U novembru mesecu će biti raspisan tender za izgradnju prečistača za preradu otpadnih voda u koji će ulaziti kanalizacija koju gradimo i za koju će  u decembru biti raspisan tender. Pored toga očekujem da tokom jeseni raspišemo tender za izgradnju vrtića koji će biti u blizini doma zdravlja. Pripremamo lokaciju za izgradnju škole, koja nadam se može da se izgradi u narednim godinama. Ono što je za građane koji žive ovde važno jeste to  da ćemo krajem 2021. godine početi da gradimo most na Adi Huji - najavio je zamenik gradonačelnika i dodao da je u okviru plana generalne regulacije šinskih sistema planirano u budućnosti da se gradi i tramvajska veza između leve obale Dunava i starog dela grada.

 

Aleksandar Jovičić je zahvalio Goranu Vesiću i svima u Gradu što ovaj deo Palilule i Beograda nisu zaboravili, već se svakodnevno u različite projekte  ulaže novac. 

- Ovaj dom zdravlja čeka se već trideset godina, građani su bili umorni, mnogi su obećavali, međutim san postaje java, i konačno imaćemo jedan moderan veoma uređen dom zdravlja koji će pružati građanima kompletnu primarnu zdravstvenu zaštitu - izjavio je Jovičić.

On je najavio da će postojeći dom zdrvlja u Borči biti pretvoren u uslužni centar za građane leve obale Dunava.

- Važna informacija je da postojeći dom zdravlja koji se nalazi u Borči I, nekih kilometar i po odavde, kad ispraznimo i prebacimo čitavu infrastrukturu ovde, mi želimo da i od njega napravimo jedan dobar uslužni centar za naše sugrađane. To znači da će u toj zgradi postojati svi elementi usluga koje su u nadležnosti Opštine i ne samo nje, nego čak i pojedinih sekretarijata. Naša ideja je da tu imamo odeljenje za legalizaciju i katastar, takođe da ljudi ovde mogu da izvade izvode iz matičnih knjiga rođenih, državljanstva, kao i da dobijaju informacije iz oblasti urbanizma i ostalih stvari koje ih interesuju. Biće tu i određeni delovi usluga iz oblasti socijalne zaštite - rekao je Jovičić i dodao:

- Omogućićemo građanima da imaju uslužni centar kao da je Opština na levoj obali Dunava gde će građani imati zaista pravi servis. Mi ćemo tu ideju sprovesti najverovatnije u toku sledeće godine, a kao što je rekao zamenik gradonačelnika mi ćemo u narednom periodu potpuno promeniti lice ovog  dela grada. Asfaltiramo ulice svakodnevno, sređujemo međublokovske delove i površine između zgrada, što znači da je u ove poslednje četiri godine zaista  dosta urađeno, ali time se ne zadovoljavamo nego želimo da pokažemo još više entuzijazma, energije i još više truda kako bi građani živeli bolje i imali bolje uslove u  svakodnevnim životnim stvarima - istakao je Jovičić.

Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа