Beograd

Завршена реконструкција Пете београдске гимназије - ђаци у клупама првог фебруара

Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић обишао је данас комплетно реконструисану Пету београдску гимназију са министром просвете, науке и технолошког развоја Бранком Ружићем и замеником градоначелника Београда Гораном Весићем.

 

Ружић је истакао да је Пета београдска гимназија, гимназија чији матуранти бележе одличне резултате и имају велики пролаз на факултетима Београдског универзитета. 

- Ове услове обезбедили су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Канцеларија за јавна улагања, Град Београд и Градска општина Палилула. То је показатељ једне синергије у побољшању услова за образовање. Канцеларија за јавна улагања уложила је 482 милиона динара, а значајан део средстава уложили су Градска општина Палилула и Град Београд. За опремање кабинета природних наука, Министарство просвете, науке и технолошког развоја уложило је шест милиона динара. Мислим да ће овај објекат сада пружити одличне услове за више од 1.200 ученика и око стотину запослених – рекао је Ружић, додајући да је ова школа значајна и са историјског аспекта јер је допринела еманципацији жена и женских права у нашем друштву јер је Пета београдска гимназија наследица Прве женске гимназије, која се касније спојила са Другом мушком гимназијом.

Весић је рекао да је Пета београдска гимназија сада најмодернија школа у Београду.

– Задовољан сам јер на сваких неколико месеци за другу школу у Београду кажемо да је најмодернија. Донедавно, тај епитет је употребљаван за основну школу у насељу Лештане, која је завршена у септембру прошле године. Историја Пете београдске гимназије сведочи о томе колико је Србија била напредна држава у односу на друге земље, будући да смо имали Женску гимназију још 1905. године, што није био случај у многим земљама које су данас чланице Европске уније. 

Он је навео, како је реконструкција Пете београдске гимназије прави пример одличне сарадње Републике Србије, Града Београда и Општине Палилула.

– Пета гимназија је превише важна да би посао био препуштен искључиво Општини, Граду или Републици. Због тога смо радили заједно, а требало би истаћи да је највише новца обезбедила Република Србија, која је преко Канцеларије за јавна улагања обезбедила 3,5 милиона евра. Општина Палилула и Министарство просвете су обезбедили новац за опремање кабинета. Заједничким радом мењамо наш град и улажемо у оно што је најважније, у образовање младих генерација – појаснио је Весић.

Очекује нас, додао је, посао на завршетку реконструкције Земунске гимназије, а након тога на ред долази и Осма београдска гимназија.

– Заједно са Министарством просвете и Канцеларијом за јавна улагања радимо на томе да Трећа београдска гимназија такође буде обновљена. Општинско и градско руководство разговараће са Министарством просвете о могућности да на левој обали Дунава буду изграђене једна гимназија и једна средња школа. То наравно није посао који може да буде завршен брзо, јер је потребно пронаћи локацију и обезбедити земљиште, урадити пројекте, па тек онда прећи на реализацију. Заједно ћемо радити на свему томе, а чињеница да на левој обали Дунава живи више од 150.000 људи довољно говори о потребама за средњом школом и гимназијом на том делу општине Палилула. Заједнички рад Општине, Града и Републике доноси резултате који су добри за грађане, због чега захваљујем свима који су учествовали у реализацији овог пројекта – нагласио је Весић.

 

Јовичић је истакао колико је заједничким улагањем и сарадњом Републике, Града и Општине учињено да се заврши један овако значајан пројекат као што је реконструкција Пете београдске гимназије.

- Ово је за нас велики дан. Ми смо били сведоци како је гимназија изгледала, није у њу било улагано више деценија, али ево коначно успели смо заједнички да направимо једну потпуно нову гимназију, јер кад уђете унутра имате утисак као да је данас изграђена. Драго ми је што ће то деца моћи да користе деценијама које следе и пуно ми је срце што смо уложеном енергијом, радом и дисциплином у роковима, иако је била корона и тешки услови, успели  да завршимо овај пројекат - истакао је Јовичић.

 

Подсетио је и на друга улагања која су остварена у овом делу општине Палилула.

- Уз помоћ Града и Републике успели смо да за неколико година реконструишемо Улицу краљице Марије, Рузвелтову улицу, направимо парк Раше Попова, изградимо нову Палилулску пијацу, реконструишемо Пету гимназију од темеља до крова, стадион Ташмајдан, који је уређен по највећим стандардима, као и Спортски центар „Ташмајдан”. На једном квадратном километру уложено је десетине милиона евра а да се Град, Република или Општина нису задужили. Драго ми је што смо део овог тима и што настојимо да сваки део Београда добије нешто што ће променити лице тог дела града. Изградња вртића на левој обали почеће у току ове године, а најавили смо и услужни центар са одређеним службама. На тај начин људи не би морали да прелазе 15 или 20 километара, јер ми смо сервис грађана и то је наша обавеза – рекао је Јовичић.
Директорка Пете београдске гимназије Борка Поповић захвалила је свима који су помогли да школа буде обновљена.

– Ово ће веома значити нашим ученицима, као и онима који су завршили Пету београдску гимназију и били заинтересовани за то како ће њихова школа изгледати у новом руху. Сада школа може да отвори врата и ученицима који имају неке потешкоће, јер имамо све погодности за њих. Наша специјализована одељења за биологију и хемију, затим историјско-географско одељење сада ће имати још боље услове за рад, а такође и свих 1.243 ученика, a надамо сe да ће их бити и више – истакла је Борка Поповић. 

Палилула линкови