Beograd

Двадесет милиона динара за енергетску ефикасност ОШ "Јован Поповић"

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, уручила је данас градоначелницима и председницима општина 20 локалних самоуправа уговоре за финансирање пројеката за унапређење енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја.

Тим поводом међу присутнима био је председник Градске општине Палилула Александар Јовичић, јер су средства за унапређења  енергетске ефикасности додељена палилулској Основној школи "Јован Поповић".

 

Јовичић је у име свих грађана Палилуле и у своје лично име захвалио министарки Михајловић:

"Захваљујем потпредседници Владе и министарки рударства и енергетике Зорани Михајловић на средствима које смо добили за подизање енергетске ефикасности зграде Основне школе "Јован Поповић" на Карабурми, чија адаптација ће знатно допринети уштеди енергије", рекао је Јовичић.

Он је додао да је од стране министарства пројекат подржан у износу од 20 милиона динара док ће Градска општина Палилула  из сопствених средстава  издвојити додатних 16 милиона динара.

 

Михајловићева је овом приликом изјавила да се Влада Србије определила да повећање енергетске ефикасности буде национални циљ и приоритет, једнако важан као и изградња хидроелектрана.

„Пола милијарде динара смо обезбедили за ове пројекте, који значе уштеду енергије и ниже рачуне. Али, значе и смањење емисије угљен-диоскида за 3.000 тона, уштеду 6,9 милиона киловат часова, што је поређења ради енергија коју потроши 650 домаћинстава. Више од 4.000 деце имаће квалитетнији живот, зими им неће бити хладно а лети претопло, а рачуни ће бити нижи него данас“, рекла је она.

Михајловићева је додала да су ове локалне самоуправе биле брзе, ефикасне и инвентивне у припреми пројеката и да представљају пример свима осталима који треба да буду активнији у овој области.

Палилула линкови