Beograd

Општина Палилула у акцији превентиве појаве болести квргаве коже код говеда

Preventiva pojave bolesti

Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић обишао је данас са сарадницима домаћинство Трајана Тоађера у Овчи на чијем пољопривредном газдинству је почела акција дезинфекције и дезинсекције објеката са стоком, коју општина Палилула превентивно спроводи на целој својој територији ради сузбијања појаве болести квргаве коже ( нодуларни дерматитис) код говеда, а која се преноси путем инсеката.

Јовичић је истакао да општина Палилула поред тога што има највише пољопривредног земљишта, преко 26 хиљада хектара, има и 60 газдинстава са око 500 грла стоке, што је био довољан разлог да се предузму мере заштите од евентуалне појаве вируса нодуларни дерматитис који је забележен у неким деловима наше земље и у државама у окружењу.

"Општина Палилула је превентивно кренула да реагује и ми ћемо у свим газдинствима на територији наше општине да извршимо дезинфекцију и дезинсекцију. Обићићемо сва газдинства из простог разлога да бисмо спречили да наши сточари изгубе свој сточни фонд", рекао је Јовичић и позвао све градске и приградске општине да покрену овакву акцију.

Председник општине Палилула је рекао да ће лично обићи свако газдинство, како оног сточара који има једно грло стоке тако и оног које има 40 као породица Тоађер, која иначе у Овчи живи генерацијама већ 280 година.

"Чуо сам податак да за последњих 280 година ниједан представник власти није дошао да обиђе ово газдинство нити било које друго у овом насељу. Ми се понашамо одговорно, издвојили смо из буџета општине средства, јер хоћемо да обезбедимо да стока буде на сигурном и заштићена и на неки начин спречимо да уопште до вируса на нашој територији и дође", истакао је Јовичић.

На газдинству породице Тоађер има 40 грла стоке - 15 крава музара, телад јунице и јунад и свакодневно већ две године 200 литара млека продају приватном произвођачу. Како истиче домаћин за сад је сва стока здрава. Он је рекао да их у ранијем периоду нико није обилазио из општине по питању сточарства и да је захвалан што сад неко брине и што се сетио њих сточара.

Јовичић је позвао све власнике пољопривредних газдинстава који држе стоку, поред пријављених 35 и обухваћених акцијом да дођу у општину или се пријаве путем телефона за дезинфекцију и дезинсекцију објеката са стоком, коју обавља фирма "Екосан" из Београда.

Видео прилог можете погледати овде.

Палилула линкови