Beograd

Opština Palilula u akciji preventive pojave bolesti kvrgave kože kod goveda

Preventiva pojave bolesti

Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić obišao je danas sa saradnicima domaćinstvo Trajana Toađera u Ovči na čijem poljoprivrednom gazdinstvu je počela akcija dezinfekcije i dezinsekcije objekata sa stokom, koju opština Palilula preventivno sprovodi na celoj svojoj teritoriji radi suzbijanja pojave bolesti kvrgave kože ( nodularni dermatitis) kod goveda, a koja se prenosi putem insekata.

Jovičić je istakao da opština Palilula pored toga što ima najviše poljoprivrednog zemljišta, preko 26 hiljada hektara, ima i 60 gazdinstava sa oko 500 grla stoke, što je bio dovoljan razlog da se preduzmu mere zaštite od eventualne pojave virusa nodularni dermatitis koji je zabeležen u nekim delovima naše zemlje i u državama u okruženju.

"Opština Palilula je preventivno krenula da reaguje i mi ćemo u svim gazdinstvima na teritoriji naše opštine da izvršimo dezinfekciju i dezinsekciju. Obićićemo sva gazdinstva iz prostog razloga da bismo sprečili da naši stočari izgube svoj stočni fond", rekao je Jovičić i pozvao sve gradske i prigradske opštine da pokrenu ovakvu akciju.

Predsednik opštine Palilula je rekao da će lično obići svako gazdinstvo, kako onog stočara koji ima jedno grlo stoke tako i onog koje ima 40 kao porodica Toađer, koja inače u Ovči živi generacijama već 280 godina.

"Čuo sam podatak da za poslednjih 280 godina nijedan predstavnik vlasti nije došao da obiđe ovo gazdinstvo niti bilo koje drugo u ovom naselju. Mi se ponašamo odgovorno, izdvojili smo iz budžeta opštine sredstva, jer hoćemo da obezbedimo da stoka bude na sigurnom i zaštićena i na neki način sprečimo da uopšte do virusa na našoj teritoriji i dođe", istakao je Jovičić.

Na gazdinstvu porodice Toađer ima 40 grla stoke - 15 krava muzara, telad junice i junad i svakodnevno već dve godine 200 litara mleka prodaju privatnom proizvođaču. Kako ističe domaćin za sad je sva stoka zdrava. On je rekao da ih u ranijem periodu niko nije obilazio iz opštine po pitanju stočarstva i da je zahvalan što sad neko brine i što se setio njih stočara.

Jovičić je pozvao sve vlasnike poljoprivrednih gazdinstava koji drže stoku, pored prijavljenih 35 i obuhvaćenih akcijom da dođu u opštinu ili se prijave putem telefona za dezinfekciju i dezinsekciju objekata sa stokom, koju obavlja firma "Ekosan" iz Beograda.

Video prilog možete pogledati ovde.

Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа