• Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
Почетна Новости Вести
Руководство општине Палилула потписало донорске картице ПДФ Штампа Ел. пошта
27. септембар 2016.

Руководство Градске општине Палилула предвођено председником Општине Александром Јовичићем потписало је данас донорске картице за донирања органа и тим чином пружило подршку националном програму трансплантације "Продужи живот", коју спроводи Хемофарм Фондација у партнерству са Министарством здравља Републике Србије.

Александар Јовичић је нагласио да му је посебно важно што се овим чином утиче на промену свести људи у Србији о значају завештања органа. "Част ми је што мој тим као један од најмлађих у Београду и ја потписујемо донорске картице и тиме шаљемо свим председницима општина у Београду и читавој Србији јасну поруку да следе наш пример. "Ово је хуман гест сваког појединца, а нас који смо избарани вољом грађана, мислим да је и обавеза. Ми као млади људи смо одлучили да дамо подршку овој акцији и сматрам да на овај начин, уколико се икада нешто деси можемо помоћи онима којима је помоћ најпотребнија", рекао је Јовичић.

Он је, такође, истакао да кроз ову акцију челници општине Палилула дају снажну подршку и новом закону о завештању органа који ће се највероватније усвојити следеће године и нагласио да у Србији не треба да постоји страх од оваквих акција.

Чланица Управног одбора Хемофарм фондације и директорка корпоративних послова ове компаније Санда Савић је рекла да су Фондација Хемофарм и Министарство здравља остварили данас још једно партнерство, са општином Палилула, у заједничкој мисији ширења идеје о томе да је завештање органа најухуманији чин и да је то нешто што би требало да се подразумева.

Др Ненад Милојичић в. д. директора Управе за биомедицину Министарства здравља је захвалио руководству општине Палилула на промоцији подизања свести о значају завештања и донирања органа. "Најважније за трансплантацију је подизање свести грађана о значају донирања и завештања органа. Да би једна земља имала успешан трансплантациони програм потребни су донори, потребно је поверење у здравствени систем и свест о томе да је 20 пута већа шанса да вам је орган у животу потребан него вероватноћа да ћете бити донор", навео је др Милојичић.

Господин Небојша Поспишил је у име свих пацијената који чекају транспантацију захвалио што им је омогућено да се чује и њихов глас и захвалио општини Палилула, Фондацији Хемофарм и Министарству здравља на подршци и кампањи.

 

Погледајте:

Потписивање донорских картица

Изјаву председника Општине Александра Јовичића