• Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
Почетна Новости Вести
"Искључи насиље"- порука са трибине у општини Палилула ПДФ Штампа Ел. пошта
28. новембар 2016.

 

Међународни дан борбе против насиља над женамa Градска општина Палилула обележила је 25. новембра  трибином „Пријави насилника, искључи насиље“, на иницијативу одборница Скупштине општине Палилула.

Поред председника Градске општине Палилула Александра Јовичића на трибини су говорили аутор емисије „Црна хроника“ Младен Мијатовић и водитељка РТС-а Ирина Ђорђић.

Упутивши подршку организацији трибине и свакој борби против насиља над женама Јовичић је нагласио да треба послати снажну поруку колико је ова тема важна у нашој земљи.

"Ја мислим да је ово можда најважнија тема коју смо покренули у последњих шест месеци откако смо преузели одговорност у општини Палилула", истакaо је Јовичић.

Он је рекао  да је држава у претходном периоду урадила велики посао када је реч о борби против насиља над женама.

„Женска парламентарна мрежа је, пре свега, покренула иницијативу, а затим је усвојен Закон у Скупштини Србије који ће учинити да се превентивно боримо против насиља, јер мислим да кад до последица дође веома често је касно“, истакао је Јовичић и додао да мала локална заједница као што је општина Палилула жели да допринесе тој борби, али и да успостави добар систем, добру сарадњу између свих државних институција и невладиног сектора.

„Апелујемо да све жене на нашој територији слободно пријаве насиље у породици, да у сваком тренутку знају да су држава и институције уз њих, а ми ћемо гледати да резултат наше борбе буде све мањи број негативних сцена које можемо видети у јавности“, нагласио је председник Општине.

Аутор емисије „Црна хроника“ Младен Мијатовић навео  је да је ово још једна у низу идеја општине Палилула из које се види да њени челници воде рачуна о свим аспектима безбедности и свим категоријама грађана.

„О насиљу над женама као о једној специфичној врсти насиља која је, нажалост, у последње време у експанзији треба да говоримо што више и то првенствено превентивно како би у пракси што мање таквих случајева имали на терену“, поручио је Мијатовић.   

„Ја осуђујем сваки вид насиља и нећу делити насиље на психичко или физичко, и апелујем на све особе женског пола да одмах када се догоди први инцидент пријаве надлежним органима сваки вид насиља, јер уколико прећуте први пут улазе у једну спиралу из које тешко има излаза“, закључио је Мијатовић.

Водитељка РТС-а Ирина Ђорђић која се суочила са насиљем и поделила своје  искуство јавно, рекла је да је суштина проблема насиља иста у целом свету: „Просто ментални склоп људи је исти, само се на другачији начин људи у целом свету боре. И у свету важи бројка да је свака трећа жена доживела неку врсту психичког или физичког насиља, то је исто и у Србији, само што се овде насиље не доживљава као насиље ако није дошло до пребијања и доласка Хитне помоћи", рекла је Ђорђић.

Она је истакла да су исти проблеми присутни годинама, али да се искрено нада да ће сада кад имамо Закон бити нешто другачије.

Од почетка ове године у Србији је у породичном насиљу убијено 30 жена, а у последњих 10 година страдало је чак 327 жена. Порука охрабрења упућена је свим женама да без страха пријаве насилника јер ова статистика не сме убудуће да буде поновљена.

На трибини је приказан кратак филм "Искључи насиље".