Beograd

О Палилули

Panorama palilule

Градска општина Палилула је по величини највећа општина Града Београда - простире са на 44.661 хектара, од чега ужи градски део заузима 4.536 hа. Смештена на северу главног града Републике Србије. Спада у централне градске општине Града Београда, а граничи се са општинама Звездара, Врачар, Стари град, Земун и Гроцка. На спољним границама Београда, граничи се са општинама Стара Пазова, Зрењанин, Опово и Панчево. По последњем попису из 2011. године на Палилули живи 173.521 становник, што је сврстава на четврто место међу 17 београдских општина.

Простире се на обе обале Дунава, које повезује Панчевачки мост. На левој обали Дунава Палилула захвата насеља Крњача, Борча, Црвенка, Овча, Ковилово, Падинска Скела, Јабучки Рит, Глогоњски Рит, Бесни Фок, Врбовски, Дунавац, Товилиште и Прелив. С десне стране реке, Палилулу од суседних београдских општина деле улице: Војводе Добрњца, Таковска, Булевар краља Александра, Рузвелтова, Мије Ковачевића и Драгослава Срејовића. Преко Карабурме, Вишњичке Бање и села Вишњица, Сланци и Велико Село Палилула се спушта на Дунав. Tериторија Општине Палилуле je подељена на 24 месне заједнице.

Територија Општине Палилула састоји се од три комплексне целине - градске (смештене скоро у самом центру Београда), приградске и сеоске, по чему се разликује од осталих београдских општина. Чине је подручја катастарских општина: Палилула, Вишњица, Велико Село, Сланци, Крњача, Борча, Бесни Фок, Ковилово, Овча, Комарева Хумка и Лепушница.

Палилула располаже великим потенцијалима у разним привредним областима, од пољопривреде (преко 30.000 хектара) и прехрамбене индустрије, до туризма. На Палилули ради преко 6.500 регистрованих привредних субјеката.

Управљање општинским пословним простором поверено је Јавном предузећу "Пословни центар Општине Палилула". Дом здравља "Др Милутин Ивковић" има више здравствених станица и амбуланти широм Палилуле.

Предшколска установа "Бошко Буха" има 35 објеката-вртића, а деца Палилуле имају могућност да похађају једну од 17 основних и 5 средњих школа. На Палилули се налазе и три дома ученика средњих школа, три високе стручне школе, 8 факултета, као и Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".

Поред Центра за културу "Влада Дивљан", ту су и Мало позориште "Душко Радовић" и Дечји културни центар Београд. Библиотека "Милутин Бојић" има своје огранке широм Палилуле.

Осим Омладинског стадиона и ОФК "Београд", Палилула је препознатљива и по Спортско-рекреативном центру "Ташмајдан", са истоименим базеном и стадионом, Халом "Пионир" и Леденом двораном.

Слава општине Палилула је Марковдан, 8. маја, која се поново слави од 1997.

Палилула линкови
Наша кућа Палилула