Beograd

Lovni i ribolovni turizam

riba

Područje Pančevačkog rita, kao i potez Slanci - Veliko selo, značajan su potencijal lovnog sporta i lovnog turizma Palilule. Svaki poznavalac ribolova tvrdi da se u Beogradu najbolje peca upravo na palilulskim obalama Dunava i njegovih kanala i rukavaca (Crvenka, Sebeš, Dunavac, Mokri Sebeš...). Deo neizmernog potencijala koje Dunav i njegovo priobalje pružaju za razvoj sportova na vodi koriste i kajak kanu klubovi u Borči i Višnjici.

VODIČ ZA RIBOLOVCE

Dunav je Paliluli podario brojne ade, kanale i rukavce - pravi raj za pecaroše. Na Jojkićev Dunavac najbrže se stiže preko Krnjače i tu se najčešće lovi šaran, bela riba i štuka. Poseban dragulj za ribolovce jeste Borčanski kanal, Vizelj. Do ovog kanala stiže se asfaltnim putem, koji se od Zrenjaninskog puta odvaja levo za naselje Borču. Kanal počinje od borčanske pumpe, pa se pored Borče proteže preko Kovilova, sve do puta Beograd - Zrenjanin. Preko nasipa se nastavlja na Jojkićev Dunavac. Ovaj deo kanala interesantan je za sportski ribolov, jer je bogat linjakom, barskim karašem, šaranom, amurom, belom ribom i štukom. Na kanalu Vizelj pecaroši se mogu sresti i kod Padinske skele, ispod puta Beograd - Zrenjanin, na desnoj strani kod meteorološke stanice, nedaleko od mesta zvanog Vaga, i na deonici paralelno sa Zrenjaninskim putem, sve do Besnog Foka.

U Besnom Foku postoje dva jezera, koja su međusobno povezana. Iz ovih jezera na jednu stranu voda otiče kanalom Marije Terezije, a na drugu stranu odvaja se kanal Kišvara, koji se pruža prema naselju Vrbovski, odnosno preko puta sremskog sela Belegiš. Oba jezera u Besnom Foku su pristupačna za automobile, a ribolovci ih najčešće posećuju zbog kapitalnih primeraka šarana i karaša. Kanal Karaš, koji spaja Tamiš sa Dunavom kod sela Ćente, bogat je šaranom, smuđem i karašom.

Ilićev dunavac je udaljen oko 15 kilometara od centra grada, a sedam kilometara od Pančevačkog mosta putem Beograd - Pančevo. Ovde "grize", kako ribolovci kažu, štuka, šaran, linjak, bandar i sve vrste bele ribe.

Na desnoj strani Dunava nalazi se Aa Huja sa zalivom zvani Karlica. LJubitelji pecanja na otvorenoj vodi mogu da ulove sve vrste dunavske ribe, a naročito smuđa, soma i šarana. U visini Velikog Sela na Dunavu nalaze se ade Forkontumac ili Velika Švab i Ada Čakljanac. Ove ade dele Dunav na tri kraka: Veliki ili plovni Dunav, Srednje vode i turski Dunavac ili Male vode. Ceo ovaj potez bogat je ribom, a mogu se upecati kapitalni primerci šarana. Na adama postoje stalne bare u kojima se lovi linjak, štuka i karaš.

Kanal Buk je jedan od najčistijih ribolovnih terena Pančevačkog rita, pošto preko obližnje pumpe dobija svežu vodu iz Tamiša. Sve vrste riba se mogu naći u kanalu Buk - štuka, šaran, babuška, linjak, crvenperka, deverika itd. Nalazi se 700 metara od ulaza u naselje Besni Fok u Padinskoj Skeli. Ukoliko se autobusom krene u ribolov do kanala Buk može se doći linijama GSP-a 102, 107 i 109.

VODIČ ZA LOVCE Lovišta Palilule obiluju gotovo svim vrstama sitne i krupne divljači koje žive na našim prostorima. Uzvodno Dunavom od ušća save, pa sve do desne obale reke Tamiš, prostiru se lovni tereni Pančevačkog rita. Od lovnih vrsta ovde žive srne, divlje svinje, zečevi, fazani, poljske jarebice, prepelice, grlice, golubovi grivnjaci, lisice i jazavci.

Posebno zanimljiv teren za ljubitelje lova na sitnu divljač jeste Malo ratno ostrvo na kome se u proleće i leto gnezde kolonije žute, male bele i noćne čaplje. Strpljiviji ljubitelji prirode mogu ovde da pronađu plavetne, močvarne i velike senice, zatim vuge, žune, detliće, trstenjake, kosove, slavuje, crvendaće, a u toku zime na Dunavu se zadržavaju brojna jata raznih plovuša, poput patke gluvare, krdže, zviždare, kašikare, lastavičarke i riđoglave patke. Posebno su zanimljive tzv. ptice zimovalice od kojih su najznačajnije i prava retkost mali komoran, prevez i plavokljuna patka. Većina nabrojanih ptica je pod zaštitom zakona i ne bi smela da se lovi.

Na samo petnaestak kilometara od Beograda nalazi se lovište "Rit", koje za vreme sezone svakodnevno okuplja zaljubljenike lova i prirode. Po nekadašnjem Panonskom moru promiču zečevi, fazani, prepelice, divlje patke, srne i divlje svinje.

Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа