Beograd

Потписан Споразум о културној сарадњи између Општине Палилула и Народног позоришта Републике Српске

Председник општине Палилула Александар Јовичић потписао је данас са директором Народног позоришта Републике Српске Ненадом Новаковићем Споразум о културној сарадњи, који ће допринети промоцији културе и још чвршћим везама између Републике Српске и Србије. Потписивању Споразума, првог ове врсте у оквиру манифестације "Дани Републике Српске у Србији", која је у току, присуствовао је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

 

Јовичић је изразио задовољство што су представници Републике Српске гости Палилуле и што је потписан Споразум о сарадњи, којим ћемо, како је рекао - Сви заједно покушавати да гајимо и промовишемо наше културно добро и да негујемо и одржавамо наш идентитет.

- Ми имамо заиста импозантну установу културе, Центар за културу "Влада Дивљан" који се налази на нашој територији и већ у оквиру "Дана Српске" ми смо организовали код нас концерт групе "Оне три" који је прошао изванредно. Показали смо да можемо бити на висини задатка и да можемо сарађивати на најбољи могући начин", рекао је Јовичић и додао:

- Част ми је и задовољство што ћемо у наредним месецима, као и у наредним годинама одржавати и гајити наше односе који су у складу и са Меморандумом о сарадњи који је потписала Влада Републике Србије са Владом Републике Српске уз снажну подршку председника Србије Александра Вучића - истакао је Јовичић.

- Ове мостове ћемо градити свакодневно. Иначе и ја сам рођен у Републици Српској, тако да осећам емоције када су ови људи поред мене, и мислим да ћемо сви заједно у наредном периоду промовишући културу и наше односе подићи на још виши ниво.

Он је изразио жељу да се, поред културне сарадње која је озваничена данашњим Споразумом, општина Палилула побратими са неком од општина у Бањалуци.

- Моја је жеља да се братимимо у наредном периоду са неком од општина у Бањалуци, како бисмо ми долазили у Бањалуку, ви код нас, често се виђали и из тих, рекао бих, креативних виђања, пословних дружења, правили нове везе и контакте, нове мостове и радили сви за добробит наших грађана - нагласио је Јовичић.

 

Новаковић је захвалио председнику Јовичићу на потисаном Споразуму и на отвореној могућности да се Народно позориште Републике Српске представи у Београду.

-Нама је изузетно задовољство и част што смо данас овде, што смо потписали овај Споразум о пословно-техничкој сарадњи, јер ви вероватно овде из Србије, из Београда не видите колика је наша потреба и жеља, колико су наше мисли и идеје и очи упрте према Београду. Сада већ имамо, да тако кажем, озваничену сарадњу и могућност да се чешће појављујемо, ми као Народно позориште Републике Српске овде у Београду. - рекао је Новаковић.

Он је при том нагласио да је њихов циљ како се представити у Београду, јер -Овде нам је репер вредности нашег самеравања докле смо стигли и шта можемо у позоришном и уопште културолошком исказу. "Дани Републике Српске" су посебна прилика да то представимо широј територији, а ово је оперативни план како ћемо у току године радити и сарађивати. Ја ћу већ сутра пренети поздраве и иницијативу граду Бањалуци, градоначелнику Радојичићу да се успостави сарадња и институционално између општина, тако да повежемо и културу, да култура буде мост спајања и даље надоградње и сарадње општина, у ствари Београда и Бањалуке - закључио је Новаковић.

Цицовић је нагласио - Већ се може очекивати да у наредним "Данима Републике Српске" резултат овог Споразума буде виђен и овде у Београду и шире у Србији, да покажемо како један споразум даје резултате, а ми у оквиру манифестације пре свега и желимо то да постигнемо. Значи циљ манифестације је да подстакне и унапреди сарадњу Републике Српске и Србије, пре свега у култури, науци и уметности, а онда и у привреди и у свим осталим областима - истакао је Цицовић и додао да је општина Палилула и ове године безрезервно подржала манифестацију "Дани Републике Српске у Србији".

Палилула линкови