Beograd

Знаменитости

Univerzitetska biblioteka

Најзначајнија архитектонска здања на Палилули су свакако зграда Главне поште у Таковској, Црква св. Марка, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" и Архив Србије.

Седиште Општине Палилула се налази у задужбини Агније и Михајла Срећковића у Таковској улици. У њеној непосредној близини су зграда Радио-телевизије Србије, Дечји културни центар БеоградРадио-телевизије Србије, Дечји културни центар Београд (некадашњи Дом пионира) и једино палилулско позориште - Мало позориште "Душко Радовић"за најмлађе, са вечерњом сценом "Радовић" за младе.

На Палилули се налазе и споменици новије историје, као што су Гробље ослободиоцима Београда из Другог светског рата, Јеврејско гробље и др. Испред зграде техничких факултета (Архитектонски, Грађевински и Електротехнички), у Булевару краља Александра, налази се споменик Николи Тесли. По Средњој богословској школи "Свети Сава", део Палилуле на коме се она налази добио је назив Богословија, а одскоро ту се налази и Богословски факултет Српске православне цркве.

Tesla

Палилулска насеља на обе обале Дунава, Ташмајдан, Ада Хуја, цркве и манастири и спортски објекти посебно су обрађени на наредним странама.

Палилула линкови