Beograd

Znamenitosti

Univerzitetska biblioteka

Najznačajnija arhitektonska zdanja na Paliluli su svakako zgrada Glavne pošte u Takovskoj, Crkva sv. Marka, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" i Arhiv Srbije.

Sedište Opštine Palilula se nalazi u zadužbini Agnije i Mihajla Srećkovića u Takovskoj ulici. U njenoj neposrednoj blizini su zgrada Radio-televizije Srbije, Dečji kulturni centar BeogradRadio-televizije Srbije, Dečji kulturni centar Beograd (nekadašnji Dom pionira) i jedino palilulsko pozorište - Malo pozorište "Duško Radović"za najmlađe, sa večernjom scenom "Radović" za mlade.

Na Paliluli se nalaze i spomenici novije istorije, kao što su Groblje oslobodiocima Beograda iz Drugog svetskog rata, Jevrejsko groblje i dr. Ispred zgrade tehničkih fakulteta (Arhitektonski, Građevinski i Elektrotehnički), u Bulevaru kralja Aleksandra, nalazi se spomenik Nikoli Tesli. Po Srednjoj bogoslovskoj školi "Sveti Sava", deo Palilule na kome se ona nalazi dobio je naziv Bogoslovija, a odskoro tu se nalazi i Bogoslovski fakultet Srpske pravoslavne crkve.

Palilulska naselja na obe obale Dunava, Tašmajdan, Ada Huja, crkve i manastiri i sportski objekti posebno su obrađeni na narednim stranama.

Tesla
Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа