Beograd

Tašmajdan

Tasmajdan

Najzanimljiviji deo Palilule je Tašmajdan na kome su se odigrali mnogi istorijski događaji, a ujedno je centralni gradski park lepo uređen sa mnogim sadržajima za decu i mlade. Naziv Tašmajdan potiče od Turaka, od reči taš što znači kamen i majdan što znači rudnik. Odatle se odlamao kamen od najstarijih vremena o čemu svedoče sarkofazi za rimske stanovnike varoši, koji su je nastanjivali pre dve hiljade godina. Nekoliko metara ispod zemlje "protiču" ostaci dvomilenijumski starog vodovoda. Gornji deo, a sadašnji park, dugo je bio staro groblje.

Tašmajdanske pećine, koje su nedavno otvorene za posetioce, kriju istoriju Beograda od pre dve hiljade godina do najsavremenijih dana, vremena Drugog svetskog rata kada su korišćene kao skloništa i kasnije kao jedno od prvih modernih podzemnih skloništa u Beogradu. Danas zavređuju pažnju kao spomenik ili svedok jednog prošlog vremena i predstavljaju raskošan prostor ovog grada. Iscrpnu istraživačku priču o nepoznatim podzemnim objektima ispod Beograda u kojoj je i priča o Tašmajdanu, objavili su u knjizi "Beograd ispod Beograda" (2002), novinar Zoran LJ. Nikolić i dr Vidoje D. Golubović.

Tašmajdanski park je izgrađen 1954. godine. Projekat za park su izradili arhitekte, Aleksandar Đorđević i Radomir Stupar, a plan ozelenjavanja je uradio inženjer, Vladeta Đorđević. Prostor Tašmajdanskog parka služio je i za izložbe skulptura posle kojih su se mnoge i zadržale u njemu. Tako se i danas u parku nalaze dela kao što su "Penjalica" Mire Sandić, "Tobogan", vajara Save Sandića, "Grozdasta forma" Milije Glišića, "Zlatna šuma" delo Mire Jurišić, "Ležeći akt" delo Angeline Gatalice. Od 1989. godine u parku se nalazi skulptura "Vepar" vajara Nikole Vukosavljevića , "Pobeda" vajara Jovana NJežića, "Asocijativna figura" i "Žena koja sedi", Ivana Sabolića i "Kućište" Ratka Vulanovića. "Don Kihot" vajara Jovana Soldatovića je postavljen početkom devedesetih godina. Spomenik Desanki Maksimović, rad Svetlane Karović-Deranić otkriven je 2007.

Na Tašmajdanu i oko njega danas se nalaze crkva Sv. Marka (nova, građena 1931-1936), Ruska crkva (1924), Glavna pošta (1934), SRC "Tašmajdan", hoteli "Taš" i "Metropol Palace", kafana "Madera", Radio-televizija Srbije, Seizmološka stanica, dečiji zabavni park...

Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа