Beograd

Општина Палилула у пројекту УНИЦЕФ-а "Подстицајно родитељство кроз игру"

Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић присуствовао је данас са генералним секретаром Сталне конференције градова и општина (СКГО) Ђорђем Станичићем представљању пројекта УНИЦЕФ-а "Подстицајно родитељство кроз заједничку игру детета и родитеља", чији је један од учесника Општина Палилула. 

Пројекат има за циљ да подстакне оптималне начине за учење, стицање вештина, васпитање и развој деце у раном детињству, од рођења до шесте године.

 

- Част ми је што Општина Палилула учествује у овом пројекту УНИЦЕФ-а између 165 општина у нашој земљи. Желим да нагласим да ћемо бити кооперативни и дати максималну подршку и спремност да покажемо вољу и ентузијазам, како би били подстицај  осталим општинама које ће убудуће бити укључене у овај пројекат - рекао је Јовичић.

Поред Градске општине Палилула у пројекту учествују градови Нови Сад, Крагујевац, Нови Пазар, Врање и Бор. У процесу заједничких активности циљ је да се до 2024. године, колико траје прва фаза пројекта, дође до успешних модела за јачање капацитета за подршку родитељству, који ће у другој фази пројекта бити имплементирани у још 27 локалних заједница, као смернице за национални ниво. 

Предуслов за успех пројекта је интерсекторска сарадња што подразумева да на нивоу општине или града буде формиран тим у чијем су саставу представници предшколских установа (медицинске сестре и васпитачи), центара за социјални рад (практичари), домова здравља (патронажне сестре и педијатри) и невладиног сектора. Координатор тима Градске општине Палилула је Станко Гујаничић, члан Већа општине.

У периоду од четири године програмом пројекта биће обухваћено 60.000 породица, а очекује се да више од 500.000 грађана буде досегнуто порукама о подстицајном родитељству у раном развоју деце, као најважнијем животном периоду за сваку особу.

Палилула линкови