22.11.2022. Уторак

Палилула

Палилула

22.11.2022. Уторак

Обележавање Међународног дана борбе против насиља над женама

У Центру за културу „Влада Дивљан” одржана је трибина поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, којој је присуствовао председник Градске општине Палилула Мирослав Ивановић, његов помоћник Марко Перовић, као и чланови Већа општине.

Присутнима се на почетку обратила Маја Жмукић, чланица Већа Општине задужена за питања родне равноправности и истакла важност теме, односно борбе против насиља над женама и против свих других облика насиља. 

Насиље над женама у породици представља проблем који већ дуже време погађа наше друштво, у коме корени патријархалности и даље представљају извор родно заснованог насиља, чуло се на трибини на којој су о овој теми, као и о начинима и могућностима да се насиље предупреди или спречи и адекватно кажњава, говориле помоћница Поверенице за заштиту родне равноправности Татјана Пријић, глумица Ива Штрљић, председница удружења жртава насиља "ХАЈР" Хајрија Рамадани и представница МУП-а Марина Стриковић. Истакнуто је да повећање броја пријављених случајева насиља истовремено говори да се жене оснажују да пријаве насиље, што је последица  заједничког и интензивнијег деловања надлежних органа у последњих неколико година.

Након завршетка трибине у Центру за културу “Влада Дивљан” приређена је и позоришна представа “Жртва” заснована на истинитим исповестима жртава насиља.